Staalsoorten zakmessen en vaste messen

3CR13
3CR13 roestvrij staal is een soort Chinees roestvrij staal vergelijkbaar met de 420J2-serie populair in de Verenigde Staten. Ongeacht hoe het wordt genoemd, dit staal is een van de meest populaire metalen op de markt bij het maken van betaalbare en duurzame messen. Het is uiterst eenvoudig om 3CR13 staal te slijpen. De legering van het 3CR13 staal verhoogd weerstand tegen corrosie. Messenmakers over de hele wereld gebruiken dit staalsoort veel omdat het relatief makkelijk te bewerken is, waardoor ze goedkope maar duurzame messen kunnen maken.

In feite is 3CR13 het meest gebruikte staalsoort voor zakmessen en vaste messen. De Chinese klasse gaat iets verder door het toevoegen van molybdeen en vanadium aan het onbewerkte metaal. Het toevoegen van Molybdeen verhoogt de sterkte van het metaal bij het smeden van nieuwe modellen. De hardheid van het materiaal zelf wordt hoger, waardoor het metaal zwaarder is. Deze hardheid correleert direct met belangrijke verbeteringen in het machinewerk, terwijl het reeds corrosie bestendige materiaal nog moeilijker te beschadigen is. Toevoegen van vanadium aan het mengsel draagt ook bij aan de sterkte van het metaal. Het wordt slijtvaster, waardoor het lemmet van het mes langer scherp blijft. Waardoor het geschikt is voor dagelijks gebruik. 3CR13 is ideaal voor het maken van kleinere scherpe messen. De gunstige prijs en eigenschappen dragen bij aan de aantrekkelijkheid van dit staal waardoor de meeste fabrikanten deze staalsoort gebruiken voor dolken, survivalmessen, zakmessen en duikmessen. 

8CR13
8CR13roestvrij staal is een populair soort dat wordt gemaakt in China. In de samenstelling komt dit staal in de buurt van het Japanse staal van AUS-8 kwaliteit. 8CR13 staal kan bij een goede harding van het staal hoge hardheid bereiken waardoor de messen gemaakt van dit staal lang hun scherpte behouden. Het bereik van de staalhardheid is 56-59HRC.
8CR13 staal is goed bestand tegen corrosie. Messen gemaakt van 8Cr13staal blijven goed scherp en zijn tegelijkertijd makkelijk te slijpen. 8CR13 staal blijft zeer lang scherp bij gebruik op zachte materialen. Veel bekende merken als Spyderco, CRKT, BUCK etc gebruiken 8CR13 staal in hun messen.